augustus 17, 2007

HOOFDGERECHTEN

Pappardelle met Kip en Rucola
voor 2 personen

SONY DSC

• 250 g pappardelle
• 200 gr kipfilet in kleine stukjes
• 2 sneetjes gerookt spek
• 250 g champignons
• 1 ui
• peterselie
• een busseltje rucola
• scheutje witte wijn
• 100 dl room en wat kippenbouillon
• Parmezaanse kaas
• een snuif Provençaalse kruiden
• wat bloem om te binden

beetje boter smelten en de reepjes spek even uitbakken en uit de pan nemen dan de kipreepjes even bakken in het bakvet. Spek in kleine stukjes snijden.
dan uitje fruiten en de champignons even bakken.
Alles bij de kip in de pan doen en scheutje wijn toevoegen.
kruiden naar smaak erbij doen en eetlepel bloem erover strooien en even meebakken.( dit is de binding )
Dan beetje kippenbouillon en de room erbij doen.

Ondertussen de pappardelle 8 min. koken en afgieten. en wat parmezaanse kaas schilferen.

in een schaal de pappardelle mengen met de kip en saus. Rucola erdoor doen en afmaken met Parmezaanse kaas.

********************************************************************************

Ovengerecht
Kip met Ui en Kaas
recept van Judith

Benodigdheden voor 4 personen
500 gr kipfilet bestrooien met kipkruiden

250/300gr gr uien, in ringen gesneden
2 plakken ontbijtspek
3-4 EL olie
Zout en peper
2 eetl peterselie fijngesneden
1/2 tl gedroogde tijm
1 EL bloem
1 glaasje witte wijn
200 kookroom
1/4 groentebouillonblokje
60 gr geraspte jong belegen kaas
2 eetl bieslook bieslook

Kipfilets droog deppen. Halveer de plakken ontbijtspek. Bak het spek uit in 1 EL hete olie en haal ze uit de pan. Bak de filets kort aan aan iedere zijde en haal ze uit de pan.

Verhit 1-3 EL olie in het braadvet. Bak de ui hierin aan.
Roerde peterselie met de tijm door de ui. Breng op smaak met zout en peper. Leg 2/3 van de ui in een vuurvaste pan of ovenschaal. Leg de filets op de uien.
Bestuif de rest van de uien in de pan met de bloem en bak hem kort mee. Roer de wijn +2-3 eetl water, de slagroom en het bouillonblokje erdoorheen. Laat de saus ca. 3 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak en giet hem over het vlees. Rasp de kaas en strooi hem samen met het spek over het gerecht. Bak de ovenschotel ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven 200 gr. Was de bieslook, snijd hem fijn en strooi hem over de ovenschotel.

Lekker met rijst of gebakken aardappeltjes,

*********************************************************************************

Pasta met asperges

1610000_10200797646862239_8407398287112457508_n

Asperge ( stukjes ) koken. Ik laat ze 5 min. koken en dan nog 10 min in het kookvocht staan.
Ondertussen de brede pasta koken en de saus maken :
boter smelten in een pan en dan aspergevocht en kookroom toevoegen. Dan binden met allesbinder en beetje nootmuskaat erbij.
Ham in stukjes snijden en bij de saus doen. Ik doe er ook weleens gekookte diepvries erwtjes bij.

Serveren : pasta op bord, beetje gemalen peper op de rand voor de sier.
dan de saus met de ham over de pasta , beetje rucola en geraspte kaas .

**********************************************************************************************

Visgratin met prei en parika
2 personen

1 prei in ringen gesneden en 1 rode paprika in repen gesneden
dit met beetje boter ong. 10 min bakken + zout en peper

saus maken :
( wordt vervolgt )

******************************************************************************************

KABELJAUW ( HAASJE) of andere wit vis op een bedje van ratatouille
( aangepast recept van Pascale Naessens )

SONY DSCSONY DSC
voor 2 personen

2 stukken kabeljauw in 4 stukken snijden

groenten naar behoefte bv :

1 grote tomaat ( ontveld en in stukjes gesneden , zaad en vocht eruit )
1/2 gele paprika in blokjes
1/2 rode paprika in blokjes
stukje courgette in blokjes
stukje aubergine in blokjes

de groenten in olijfolie smoren tot beetgaar en kruiden met zout en grof gemalen peper

in een ovenschaal wat olijfolie doen, daar de stukjes vis op leggen en zout en peper erover en nog een beetje olijfolie.
15 min in oven van 180 gr gaar stoven.

op een verwarm bord, 2 hoopjes ratatouille doen en daar boven op de vis leggen.

eventueel met vissaus, recept zie elders bij “sauzen”

************************************************************************************

Kabeljauw met een tomaten/kruiden laagje, uit de oven ( stupid me, heb foto p.o verwijderd ..nieuwe foto volgt nog )

SONY DSC

voor 2 personen :

300 gr kabeljauw haasjes
zout/peper
1 kleine ui fijn gesneden
2 tomaten, ontveld en het vlees in kleine stukjes snijden
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel tijm. 1 eetlepel kappertjes.2 eetlepels fijn gesneden basilicum
1/2 theelepeltje suiker en 1 eetlepel balsamico azijn
wat zwarte olijven fijn snijden

Bereiding saus : dit kun je van te voren maken

Olie in koekenpan verwarmen en de ui even fruiten, dan de tomatenpuree toevoegen.
Dan de blokjes tomaat erbij en de tijm.
Zout en peper toevoegen en eventjes ( 5 min ) zachtjes bakken.En de pan van het vuur nemen.
Dan de kappertjes erbij, de suiker, balsamicoazijn en de basilicum.

****

De oven voorverwarmen op 200 gr

zout en peper over de vis strooien en in een ovenschaal leggen.
De saus over de vis doen en ong. 20 min in de oven van 200gr zetten.

Lekker met aardappelpuree en spercieboontjes

*****************************************************************************************
Gestoomde kabeljauwhaas op een bedje van groenten

Ingrediënten :

300 gram kabeljauwhaas zout erover en even door de bloem halen
1 courgette in kleine reepjes snijden
200 gram worteltjes in reepjes snijden
paprika ( rood en geel ) in reepjes snijden
1 bosje lente-uitjes in kleine stukjes snijden
1/2 bekertje crème fraîche
1 theelepel mosterd
100cc visbouillon
1 eetlepel fijngeknipte bieslook
zout

BEREIDING

Bak de kabeljauw aan weerszijde bruin. Plaats de stoommand boven een laag kokend water in of op een (stoom)pan. Leg het deksel op de pan en stoom de vis in ca. 10 minuten gaar. Kook ondertussen de groenten ( behalve de lente- uitjes ) 6 minuten in kippenbouillon ( tablet )
Meng vlak voordat ( kan ook van te voren gemaakt worden ) de vis klaar is , de crème fraîche in een steelpannetje met de mosterd, de visbouillon, de bieslook en een snufje zout, en verwarm alles. ( eventueel binden met wat allesbinder ) Schep de groenten met daarop de vis op 2 voorverwarmde borden en schep het sausje over de vis. Lente-uitjes erover strooien als garnering

Lekker met gekookte aardappeltjes en peterselie.

*********************************************************************************************

JAPANSE ZALM UIT DE OVEN
( recept van Smulweb )

9689_10151547228592766_516799832_n

Ingrediënten voor 4 personen
Zalmfilets van ca. 125 g per stuk
zout en versgemalen peper
4 teentjes knoflook ( hoeft niet )
2 eetl. Japanse sojasaus (Kikkoman)
2 eetl. limoensap of citroensap
3 eetl. roerbakolie of wokolie
600 g panklare spinazie
2 eetl. gembersiroop

Hulpmiddelen
Aluminiumfolie

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg elke zalmfilet op een stuk aluminiumfolie van 20×30 cm. Bestrooi de zalm naar smaak met peper en zout. Pers de teentjes knoflook boven de zalm en sprenkel de sojasaus en limoensap of citroensap erover. Vouw de folie langs de zalm omhoog en (als pakketjes) goed dicht.

Bereidingswijze
Zet de vispakketjes 15 minuten op een bakplaat midden in de oven. Verhit intussen de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de spinazie en laat deze in 5 minuten slinken. Breng de spinazie op smaak met de gembersiroop, zout en versgemalen peper.

Serveertips
Serveer de zalmpakketjes met de spinazie bij pandanrijst, notenrijst of gele rijst, of lintpasta

***************************************************

SCAMPI’S A LA MAMA
voor 2 personen

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

1 zak diepvries scampi’s
1 ui snipperen
1 teentje knoflook fijnsnijden en wat verse fijngesneden peterselie
1 blik tomatenblokjes + scheutje tomatenketchup
wat Provençaalse kruiden ( gedroogd) en 1 kippenbouillontablet
1 glas droge witte wijn
125 cc kookroom
wat basilicum

rauwe scampi’s ( diepvries ) laten ontdooien

ui , knoflook en peterselie fruiten in wat olijfolie
roer er dan de Provençaalse kruiden,bouillontablet , tomatenblokjes en ketchup door
Dan de wijn toevoegen en de slagroom.
Alles goed doorverwarmen

Deze saus kan van tevoren worden gemaakt .

Saus aan de kook brengen en de scampi’s toevoegen en alles in 3-4 minuten, met af en toe roeren ,gaar laten worden. ( deksel op de pan ! )

Vóór het opdienen wat basilicum over het gerecht doen.

Serveren met pasta en stokbrood

***********************************************

SCAMPI’S MET GROENTENCURRY

broccoli even blancheren en afgieten.
paprika in dunne reepjes snijden
knoflook pletten
lente uitje in ringetjes snijden
1 blik kokosmelk en 1 eetlepel Thaise currypasta rood
scampi’s laten ontdooien en staartjes eraf halen en droogdeppen.
ondertussen de rijst koken

de olie in een wok heet laten worden en de scampi’s kort bakken en uit de pan halen
dan de broccoli,paprika, knoflook en lente ui in de olie even bakken.en de currypasta erbij doen.


Dan 1/2 blik kokosmelk er bij doen en even laten pruttelen.
.Dan de scampi’s even mee verwarmen ( niet te lang, anders worden ze taai )

Serveren met verse dragon en koriander en rijst.

*************************************************************

LASAGNE

Lasagne:

Van te voren maken :

Olijfolie in pan verwarmen en
500 gr gehakt rul bakken + Italiaanse kruiden ( oregano+basilicum)
dan toevoegen :
100gr gerookte spekblokjes even meebakken
dan
2 uien ( klein gesneden ) 1 wortel ( kleine blokjes gesneden ) en 1 stengel klein gesneden bleekselderij

Dan 2 blikken tomaten ( klein gesneden ) erbij doen + 1 kopje water en alles nog 10 min. verwarmen.

Af laten koelen en dan 100gr parmezaanse kaas er door doen.

1 pak lasagne vellen ong 4 min zachtjes koken en af laten koelen,

Bechamelsaus maken :
50 g boter
50 g bloem
500 ml melk

boter in kleine pan laten smelten en dan de bloem in 1 keer toevoegen en goed roeren .
Al roerend steeds een beetje melk toevoegen en goed blijven roeren zodat het gladde saus wordt

In grote ovenschaal, 1/3 deel van de saus op de bodem leggen
Bedekken met lasagnevellen
Daar laagje bechamelsaus over doen
Weer lasagnevellen erover, beetje zout en peper
Parmezaanse kaas erover
Laag gehaktsaus erover
Lasagnevellen
Bechamelsaus
Gehaktsaus en de rest van de bechamelsaus.
Wat tomaten in plakjes snijden en erop leggen , beetje zout en peper en basilicum erover doen.

Dan bestrooien met flinke laag Parmezaanse kaas

Bedekken met aluminium folie en 30 min in de oven op 175 gr.
Dan folie verwijderen en nog 20 min in de oven.

Eet smakelijk !

*****************************************************************************

Hollandse Preischotel
voor 2 personen :

1 bakje gerookte spekblokjes, 75/100 gram
3 aardappelen in blokjes gesneden
2 dec. bouillon van blokje
2 preien in ringen gesneden
1 potje creme fraiche
paprikapoeder, peterselie
gruyere kaas ( geraspt ) om te garneren

Spekblokjes even uitbakken en uit de pan nemen
dan de aardappelblokjes zachtjes in het spekvet bakken
beetje peper erover

Bouillon toevoegen, deksel op de pan en 5 min. zachtjes laten koken.
Dan de prei erbij en nog 10 min.laten sudderen
en afgieten.

Aardappelen. prei en spekjes in een vuurvaste schotel doen.

Creme fraiche mengen met paprikapoeder, en fijngehakte peterselie en over de schotel verdelen.
Hierboven op de gruyere kaas strooien.

de schaal in de oven zetten en goed verwarmen tot de kaas gesmolten is.

Lekker met stokbrood en kruidenboter.

****************

Kip in zoetzure saus
Kan van te voren worden gemaakt.

SONY DSC

kipfilet in blokjes snijden
en bakken in de olijfolie tot ze gaar is.
Dan uit de pan nemen

Saus :

In dezelfde pan de groenten bakken. Dit kan van alles zijn.
Ik gebruik meestal wortels,paprika’s, ui, courgette, champignons ( alles grof gesneden )
Even goed aanbakken en daarna zachtjes bakken tot ze gaar zijn. en kruiden naar smaak ( zout/peper, piripiri)
Halve fles chilisaus erbij doen, lepel bruine suiker, ong 250 cc kippenbouillon van blokje )
en wat binden met allesbinder.

Rijst koken

****************

Coq au Vin ( dag van te voren maken ) foto volgt nog
4-6 personen

2 kippen in stukken gesneden, zout, peper en cayennepeper
1 bakje gerookte spekblokjes
2 grote uien, 2 knoflookteentjes
½ pakje boter
1 fles wijn
750 l kippenbouillon ( van blokje )
2 laurierblaadjes
1 bakje champignons, verse peterselie
cognac om te flamberen

Begin met de wijn en de bouillon aan de kook te brengen en flink te laten inkoken.

De spekblokjes uitbakken en uit de pan halen.

De kip in het bakvet bruin bakken, knoflook erboven uit persen .

Cognac voorverwarmen en de kip ermee flamberen. ( Afzuigkap UIT )

Nu de ingekookte wijn erbij , de spekblokjes en laurierblaadje en op een zacht vuur gaar stoven.
Daarna de saus wat binden

Volgende dag :

Kruidenboter maken van boter, citroensap, knoflook en diverse verse kruiden ( peterselie, dragon, kervel, bieslook )

Champignons bakken en bij de kip doen.

Alles goed verwarmen en opdienen met een salade, stokbrood en kruidenboter.

****************

Kabeljauw met mosterdsaus met worteltjes en peultjes. foto volgt nog

Verse kabeljauw zachtjes, ong 20min, , koken in de visbouillon ( ong.ruim 1 liter water met visbouillontablet, peperkorrels en laurierblaadje)

saus :

in pannetje :
stuk boter, ong, kopje v d visbouillon, scheutje room en flinke eetlepel grove mosterd.
Dit alles zachtjes aan de kook brengen en dan binden met allesbinder/maizena.

************

verse worteltjes in grove stukken snijden en zachtjes smoren in wat boter, beetje zout en schepje suiker. Dan beetje water erbij en ong 20 min. zachtjes smoren.
ondertussen wat peultjes 5 min. koken en de laatste 5 min. bij de worteltjes doen.
verse peterselie erover .

********************************************
Gehaktballetjes in zoetzure saus
Met aangepaste versie voor Linda en Joop

SONY DSC

500 g gehakt half-om-half
50 g boter
1/2 pot zilveruitjes zoetzuur (a 340 g) ( in Spanje gebruikte ik het vocht van potje augurkjes)
100 ml ketchup
2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker ( in Spanje gebruikte ik gewone suiker )

1 zak gesneden andijvie (400 g) of andere groenten

Maak intussen aardappelpuree

Rol van het gehakt met zout en peper kleine balletjes. Verhit in een braadpan de helft van de boter, bak de gehaktballetjes rondom bruin aan. Laat de zilveruitjes uitlekken en vang het vocht op. Voeg de uitjes met 4 eetlepels vocht aan de gehaktballetjes toe. Doe er de ketchup en basterdsuiker bij en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de gehaktballetjes met de deksel op de pan in 10-12 min. gaar.Eventueel beetje water toevoegen en beetje chillipoeder. Breng de saus op smaak met zout en peper. Verhit de resterende boter in een koekenpan. Voeg de andijvie toe en laat 3 min. op matig vuur smoren. Schep regelmatig om. Voeg zout en peper toe en smoor nog 1-2 min. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de gehaktballetjes met de zoetzure saus en de groenten erbij.

***********************************

Gemarineerde rosbief met rode portsaus, aardappelgratin-asperges en stoofpeertjes

SONY DSC

1 dag van te voren beginnen :
mooi stuk rosbief
1 dl zonnebloemolie en 1 dec olijfolie mengen met kruiden bv tijm, peterselie, basilicum, oregano.
en 1/2 eetlepel mosterd, 1 eetlepel balsamico, zout en peper
dan de rosbief in een schaal doen en de marinade erover doen en in de koeling leggen. 24 u laten marineren en af en toe het vlees omkeren.

de andere dag ,

Portsaus :

een sjalotje fijn snijden en even aanbakken in wat boter.
2 dl rode port erbij doen en 1 min. laten koken . Dan de fond (pot kalfs of runderfond) erbij doen en alles 30 min. laten inkoken tot ong de helft over is.
door een zeef doen en terug in de pan 1 dl kookroom erbij doen
binden met :
1 eetlepel maizena en sap van 1/2 sinaasappel mengen en bij de portsaus doen.
Even goed door laten koken.
Tot gebruik wegzetten.

rosbief droogdeppen. oven voorverwarmen op 185 gr.
ovenschaal invetten

zout en peper over de rosbief strooien.
beetje marinade in braadpan verwarmen en hierin de rosbief op hoog vuur bruin bakken en steeds goed omdraaien.
dan de rosbief in de ovenschaal leggen, beetje marinade erbij en in de oven ong. 45 min rosé bakken.
Steeds even omkeren tegen het uitdrogen.
Dan uit de oven halen en ong 10 min in aluminumfolie laten rusten.

Serveren met rozemarijn aardappeltjes uit de oven, groene asperges en stoofpeertje.

****************

Aardappeltjes met rozemarijn uit de oven

mooie aardappels( Roosenval bv ) ong. 5 min. in de schil koken en af laten koelen.
snij ze dan in de lengte in partjes en in een ovenschaal leggen.
kleine tomaatjes erbij leggen . Olijfolie erover doen en zout , peper en beetje oregano.
ongeveer 20 min in de oven op 185 gr.

****************

Stoofpeertjes

[photopress:DSC00008_1_2.JPG,full,pp_image]

8 kleine stoofpeertjes ( Giesser Wildeman )
schillen maar steeltje eraan laten zitten.

In een pan. 1/2 liter rode wijn en 1/2 liter water, 2 eetlepels citroenrasp ( Baukje )
50 gr. suiker, 1 kaneelstokje aan de kook brengen.
hierin de peertjes 1 uurtje zachtjes laten koken.
daarna het kaneelstokje eruit halen, peertjes in een schaal doen en warm houden en de saus in laten koken en wat binden .

****************

Varkenshaas met champignonsaus

[photopress:recept_007.jpg,full,pp_image]

2 varkenshaasjes in stukken snijden van ong. 3 cm ,even plat slaan, zout en peper erover
en in beetje boter aan weerszijde bruin bakken.
Dan nog ong. 15 min zachtjes bakken met deksel schuin op de pan.

Saus : Kan van te voren gemaakt worden en alleen even opwarmen voor gebruik

250 gr. champignons in schijfjes snijden en 1 ui fijn snijden

In een koekenpan de ui even aanbakken en dan de champignons toevoegen .
1/2 bouillonblok ( kruiden ) erover verkruimelen en wat peper ( eventueel chilipeper ).
Alles even bakken.
Dan een flinke scheut sherry ( is het lekkerst ! ) of witte wijn en even goed mee verwarmen en laten verdampen.

Dan ong. 1/2 eetlepel bloem ( voor de binding ) erover strooien, roeren en een klein kopje heet water toevoegen zodat alles gebonden is.

Goed blijven roeren !
En dan 1 pakje kookroom ( ong 200 cl. ) erbij en goed doorroeren

****************

Kip met champignons

[photopress:DSC09999.JPG,full,pp_image]

1 braadkip in stukken gesneden en zout en peper erop
6 sjalotten, 1 teentje knoflook fijngesneden
1/2 pakje boter
1/2 flesje Belgisch Abdijbier
1 dec. kippenbouillon van blokje
300 gr. champignons
verse peterselie

Bak de kip bruin in de boter en voeg er 3 hele sjalotjes bij en de knoflook.
Eventjes zachtjes meebakken.
Dan het bier erbij en de kippenbouillon en laat alles 45 min. in de oven op 175 gr. stoven.
ondertussen champignons met de 3 fijngesneden sjalotjes bakken in wat boter.
En voor het opdienen in de pan doen bij de kip.
Verse peterselie erbij.

****************

Gestoofde runderlapjes voor 2 personen

[photopress:DSC09252.JPG,full,pp_image]

500 gr magere runderlapjes kruiden met
zout,peper en nootmuskaat
1 grote ui gesnipperd
1 laurierblaadje
4 eetl. azijn en 2 eetl. tomatenketchup
1 eetl.kappertjes

In braadpan ong. 75 gr, bakboter smelten en het vlees hierin bruin bakken.
dan uit de pan nemen en de uitjes in het bakvet even smoren.
Azijn en tomatenketchup erbij doen
Laurierblaadje erbij en ong. 100 ml heet water en alles goed doorroeren.
Dan het vlees er terug in leggen en alles ong.3 uurtjes zachtjes stoven tot het vlees gaar is.
Bij het opdienen nog wat kappertjes door de saus doen.
Lekker met aardappel-gratin en frisse salade

Tip: het lekkerste is het als je alles een dag van te voren maakt.

****************

Asperges met ham en botersaus

[photopress:DSC09800.JPG,full,pp_image]

De geschilde asperges ong. 10 min. in ruim water met zout en klein beetje suiker koken.Pan van het vuur en nog 10 min. in het kookvocht laten staan .

Ondertussen de botersaus maken :
50 gr. boter smelten en soeplepel kookvocht toevoegen. Scheutje witte wijn erbij en wat kookroom toevoegen.Even doorkoken en eventueel binden

Een paar eieren hard koken en fijnprakken.
Verse peterselie fijnsnijden
En aardappeltjes koken.

Asperges afgieten en op bord leggen, aardappelkrieltjes ernaast en plakken mooie beenham.
Botersaus erover en
garneren met het ei en de peterselie.
Eventueel nootmuskaat erover.

****************

Provencaalse ovenschotel voor 4 personen

[photopress:Proven__aalse_schotel_002_1.jpg,full,pp_image]

4 uien in vieren gesneden
5 grote aardappels in stukken gesneden en even voorgekookt
2 rode en 2 gele paprika’s in grote stukken gesneden
2 venkelknollen in grote stukken gesneden, 1 courgette in halve plakjes gesneden
champignons half doorgesneden
2 teentjes knoflook halveren
takje rozemarijn en takje thijm

Oven voorverwarmen op ca. 200gr.

Doe alles in een grote ovenschaal, doe er wat zout en peper over ( en de kruiden )
Flink veel olijfolie erover en goed doorroeren
En dan in de oven doen. Ongeveer 30 min. en af en toe even omscheppen.( eventueel na 20 min nog wat kleine tomaatjes erbij doen, dan wel voorzichtig omscheppen )

Lekker met gegrild vlees, stokbrood en wijn

****************

Pasta met garnalen 2-3 personen

[photopress:DSC00001_1_2.JPG,full,pp_image]

300-400 gr garnalen, darmkanaal verwijderen. ( diepvries )
3 grote tomaten, ontveld, zaad verwijderen en het vlees in blokjes snijden
1 teentje knoflook fijngesneden, 1 kleine ui fijn gesneden
wat verse peterselie en wat verse basilicum fijn gesneden.
1 eetl. tomatenpuree en wat Italiaanse kruiden
1 glas droge witte wijn en 150 ml kookroom

In een koekenpan wat olijfolie verwarmen en hierin de ui en de knoflook fruiten.
Dan de tomatenpuree en de tomatenblokjes erbij en de Italiaanse kruiden.
Dan de wijn erbij en de slagroom.
Voeg de garnalen toe en laat ong. 3-4 min meekoken.
Op smaak maken met zout/peper en piri-piri

Ondertussen lint pasta a dente koken

van het vuur af en dan de basilicum erdoor doen.

Opdienen: lintpasta in een schaal doen en de garnalen met saus erover doen en nog wat verse basilicum

*****************************************************

Thaise wokschotel voor 4-5 personen

[photopress:diversen_021.jpg,full,pp_image] [photopress:diversen_023_1.jpg,full,pp_image]SONY DSC

3 kipfilets in reepjes gesneden
1 ui fijn gesneden
1 blik kokosmelk
diversen groenten : peultjes, worteltjes, ui, paprika’s ( geel,groen, rood) tomaten ( van te voren ontvellen)
1 eetlepel rode curry ( uit potje )
1 komkommer, schillen en in plakjes snijden

4 tomaten in grote sukken snijden, verse koriander erover doen en flinke scheut chillisaus erover.
Dit een uurtje laten marineren.

Vlees bakken in de wok en ui toevoegen.
Dan groenten erbij, even meebakken.
Kokosmelk toevoegen en alles even laten sudderen
Dan de curry en de tomaten met marinade erbij en nog even meeverwarmen.

Heerlijk met pandangrijst ( ong. 125 gr, per persoon )

Garneren met komkommer en nog wat verse koriander erover strooien.

****************

Vispotje voor 4-5 personen

[photopress:vispotje.jpg,full,pp_image]

4 sjalotjes of 1 ui fijn snijden en 200 gr.kleine champignons even bakken in wat boter ,dan ong. 200 cl water erbij doen en een scheutje Nolly Prat of witte wijn.
zout en peper en 1 tl suiker erbij en op een zacht vuur koken tot het water verdampt is.
Dan in een schaaltje doen en apart zetten.

****************

ong. 400 gr vis in niet te kleine blokjes snijden ( zalmfilet, roodbaars, kabelauw of andere witte vis )
en even bakken in olijfolie.
Dan ook in een schaal doen en apart zetten.

****************

3 vleestomaten ontvellen, pitjes en vocht eruit en het vlees in grote stukken snijden en apart zetten

****************

SAUS :

30 gr. boter smelten en 20 gr. bloem erdoor roeren tot dikke klont onstaat.
Dan ong. 300 cc visbouillon ( van tablet ) toevoegen en goed roeren tot gladde saus onstaat dan 1 flesje kookroom toevoegen.

****************

De champignons, tomaten en vis voorzichtig door de saus roeren.
En wat dille erover strooien.

Het lijkt een bewerkelijk recept, maar je kunt dit al een paar uur van te voren maken en voor gebruik zachtjes verwarmen.

Heerlijk met lint pasta

****************
Aardappelgratin voor 2 personen

[photopress:DSC00002_1_2_3.JPG,full,pp_image]

[photopress:DSC09254.JPG,full,pp_image] SONY DSC

2 grote aardappelen in plakjes gesneden

scheutje melk en 100 dl room en 25 gr,boter
teentje knoflook, zout, peper, kerrie en nootmuskaat
beetje geraspte oude/belegen kaas .

Maak een mengsel van de room/melk en kruiden en kook hier de aardappelschijfjes in tot ze beetgaar zijn.( ong. 10 min )
Dan afgieten ( roommengsel opvangen ) .
Aardappelschijfjes in een ovenschaaltje leggen en het roommengsel erover gieten.
De kaas erover en ong. 10 min. in de oven op 225 gr.

****************

Smoor Djawa

[photopress:DSC09979.JPG,full,pp_image]

500 gram rundvlees in blokjes, zout en peper
2 grote gesnipperde uien en 2 teentjes knoflook fijn gesneden
1 theelepel sambal, 3 eetlepels ketjap manis, klein stukje foelie en 1 theelepel citroenrasp

Bereiding : het lekkerste is om dit 1 dag van te voren te maken

Verhit de olie in de pan en fruit de ui en knoflook onder voortdurend omscheppen.
Doe dan het vlees er bij en bak dit bruin.
Dan de sambal, ketjap, foelie en citroenrasp toevoegen. En ongeveer 1 kopje kokend water.
Dit goed omscheppen en ongeveer 2 uurtjes gaar laten stoven in de oven . Wel regelmatig omscheppen.
Foelie verwijderen.

Lekker met rijst en eventueel samen met Babi Ketjap

****************

Babi Ketjap

[photopress:DSC02710.jpg,full,pp_image]

500 gram varkensvlees in blokjes bestrooien met zout en peper
2 gesnipperde uien en fijn gesneden knoflook
1 theelepel djahé, 1 theelepel sambal en 1 dl. ketjap en arachide olie

Bereiding : Het lekkerste is om dit 1 dag van te voren te maken.

verhit de olie en bak de vleesblokjes, onder voortdurend roeren, aan alle kanten bruin.
Voeg dan de uien en knoflook toe.
Even meebakken en dan de sambal, djahé en ketjap toevoegen.
ook nog ongeveer 1 kopje kokend water.
Alles goed roeren en ongeveer 1 uurtje laten pruttelen ( het beste is om dit in de oven te doen )
Af en toe omroeren.

Lekker met rijst en Sambal Goreng Boontjes

***********

Sambal Goreng boontjes ( kan van te voren gemaakt worden, en dan even verwarmen )

500 gr. dunne boontjes in stukjes gesneden en ong. 5 min.voorgekookt.
1 grote ui gesnipperd, 1 teentje knoflook fijn gesneden
1 theelepel sambal, theelepel laos, en wat zout
1 eetlepel suiker

Bereiding :

Verhit 2 eetkepels arachide olie en fruit hierin de ui.
Voeg sambal,knoflook , laos, suiker, en wat zout toe en even goed omscheppen.
Dan ong. 300cl water erbij en aan de kook brengen.
Dan de boontjes erbij en ong. 8 min. laten koken tot ze nog knapperig zijn.

****************

Gado Gado

[photopress:DSC03197.jpg,full,pp_image]

Indonesische groentesalade met pindasaus

recept volgt nog

****************

Moussaka volgt nog
Souvlaki

[photopress:kleine_souvlaki.jpg,full,pp_image]

varkensvlees in blokjes gesneden of in lapjes laten
zout,oregano
kopje olijfolie en half kopje azijn mengen
wat citroensap , die doe je er eventueel na het bakken op
tomaat in 4en snijden en groene paprika in stukken snijden

Vlees bestrooien met wat zout en oregano en besmeren met mengsel van olie en azijn.
Op de bbq of in de koekenpan met beetje olijfolie bakken. Regelmatig besmeren met olijf/azijnmengsel daar wordt het mals van.

Als je spiesjes wilt, dan de blokjes vlees afwisselend met de tomaat en paprika aan de spiesjes rijgen en tijdens het bakken regelmatig met de olie besmeren.

Lekker met de Tzatziki en Griekse salade

****************

Tzatziki

[photopress:tzatziki.jpg,full,pp_image]

1 komkommer
4 teentjes geperste knoflook
1/2 liter Griekse of Bulgaarse joghurt
1/2 bekertje creme fraiche
3 eetlepels olijfolie en eventueel wat citroensap

Recept voor Tzatziki

De komkommer wassen en raspen. Vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand en het vocht weggooien. De knoflook raspen en deze samen met yoghurt, komkommer en zout in een slakom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje de olie toevoegen onder voortdurend roeren. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen.

****************


Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment