juni 15, 2009

SOEPEN

| RECEPTEN,SOEPEN | 1:56 pm | Comments [0] |

Paddenstoelensoep Allerhande :

******************************************************************************

KORIANDER-COURGETTESOEP

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Ingredienten:

1 kleine courgette, gewassen en in blokjes gesneden
1 ui fijngesneden en klontje boter
1/2 bosje koriander
1/2 liter of wat meer kippenbouillon van tablet of vers
2 ontvelde tomaten
1 plak feta

Bereidingswijze:

Laat de boter smelten in een soeppan en fruit de ui . Voeg de courgette en een beetje piri-piri of chili poeder toe en laat het geheel ca 10 min smoren op een zacht vuurtje.
Voeg de bouillon toe en de korianderblaadjes van het halve bosje. Breng aan de kook en laat ca 20 min zachtjes koken.

Intussen kun je de tomaten ontvellen. Dit doe je door hem in te kruisen en even in een pan met kokend water te leggen. Direct afgieten en onder koud stromend water houden. De schil komt nu makkelijk los.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
Verwijder de pulp uit de tomaat en snijd in blokjes. Snijd de feta in blokjes. Doe tomaat en feta in aparte kommetjes.
Schep de warme soep in borden of kommen en schep in het midden wat tomaat en feta en wat verse koriander.

*****************************************************************

WITLOFSOEP

:

Bereidingswijze:

De foto’s wijzen het eigenlijk al uit….klik op de 2de foto…
Eerst een uitje fruiten in wat olijfolie, dan de in stukken gesneden witlof erbij, en de aardappel in stukjes.
Dit alles ong, 10 min stoven….dan een takje rozemarijn erbij, takje tijm en wat verse peterselie.
En ong een halve liter kippenbuillon…dit ong een half uurtje gaar laten worden.
Dan in de blender en daarna door een zeef.
Naar behoefte eventueel nog wat kippenbouillon erbij doen..ik wil hem zelf altijd een beetje dik hebben.
dan nog een 1/2 flesje kookroom erbij.

Ondertussen heb je wat spekjes uitgebakken en die doe je erop bij het serveren + peterselie.

Kan ook gegarneerd worden met zalmreepjes, garnaaltjes, of gebakken,gedroogde uitjes ( potje Conimecx )

Stukje stokbrood erbij en natuurlijk een lekker glas witte wijn…..

*****************************************************************

COURGETTESOEP MET APPEL EN DRAGON

SONY DSC

SONY DSC

Bereidingswijze:

1 liter kippenbouillon, zelfgetrokken of van bouillonblokjes
1 Sjalotje en 1courgette fijnsnijden, kruiden met peper en zout en even aanstoven in een beetje boter.
warme bouillon er op gieten.
1 appel fijnsnijden en toevoegen, en 10 minuten laten garen samen met de fijngesneden verse dragon of gedroogde dragon.
De soep met de staafmixer blenderen, door een zeef doen en dan eventueel met een klein beetje opgeslagen room serveren.

*****************************************************************

Verse Tomatensoep met balletjes voor 2 personen

Ingredienten

1 kilo tomaten, ontvellen (inkruisen en even in kokend water leggen ) en in stukken snijden
1 ui snipperen
en eventueel wat verse selderij

Bereidingswijze:

ui even smoren in de boter
dan de tomaten erbij en de selderij en alles ong. 20 min laten sudderen. 2 bouillonblokjes ( kip of groenten ) erbij doen voor de smaak.
Dan met de staafmixer fijnmaken.

Gehaktballetjes :

200 gr gemengd gehakt, eventueel kruiden ( zout, peper en nootmuskaat ) en aanmaken met een ei en 3 fijngemaakte beschuiten.
balletjes ervan draaien en de balletjes 10 min. in kokend water , zachtjes laten koken.
afgieten en bij de soep doen.
in een kop doen en eventueel nog wat gesmoorde groenten erbij doen

stokbroodje erbij met kruidenboter..

*****************************************************************

Portugese Tomatensoep

Bereidingswijze:

uien en knoflook fijn snipperen en even aanfruiten. Dan gerookte spekblokjes erbij en zachtjes uitbakken.
Tomaten ontvellen ( bovenop inkruisen en 2 min. in kokend water doen ) in stukken snijden , 2 bouillonblokjes erbij en zachtjes laten pruttelen , ong 20 min.
Dan met de staafmixer pureren.
Spekjes en uien toevoegen en naar gewenste dikte wat kippenbouillon ( van blokje ) toevoegen.
Wat chilipoeder er bij en basilicum.
Lekker met stokbrood en kruidenboter.

[photopress:DSC04746_1.jpg,full,pp_image]

[photopress:DSC04744_1.jpg,full,pp_image]

[photopress:DSC04747_1.jpg,full,pp_image]

*****************************************************************

Venkelsoep

[photopress:DSC01274.jpg,full,pp_image]

[photopress:DSC00613.JPG,full,pp_image]

Ingredienten:

1 venkelknol in stukken snijden. Het eventuele groen fijnknippen en bewaren.
1 ui in stukken snijden
0,75 l kippenbouillon van tablet
flesje kookroom
vleestomaat ontvellen en in kleine blokjes snijden
spekblokjes knapperig uitbakken
olijfolie

Bereidingswijze:

de enkel en de ui aanfruiten in de olijfolie
de kippenbouillon erbij doen en ong. 20 min zachtjes laten koken
en daarna in de blender pureren en daarna door een zeef drukken zodat de soep een gladde structuur heeft.
Dan de kookroom erbij doen en alles even goed door verwarmen.
en voor het opdienen met de staafmixer op schuimen.

tomaatblokjes en spekjes in een soepkom doen en de soep er op scheppen.
garneren met het venkelgroen.

*****************************************************************

Hollandse uiensoep

[photopress:DSC00268.JPG,full,pp_image]

Ingrediënten:

6 grote uien
50 g boter
versgemalen peper
2 eetlepels bloem
4 eetlepels cognac
1 1/2 liter runderbouillon (van tablet)
2 takjes tijm (of 2 theelepels gedroogde tijm)
8 sneetjes stokbrood
150 g geraspte Gruyère (kaas)

Voorbereiden:

Uien pellen, halveren en in dunne ringen snijden. In (soep)pan boter smelten en uiringen zachtjes bakken, tot ui lichtbruin is. Regelmatig omscheppen. Peper erboven malen en bloem erover strooien. Bloem op laag vuur nog even meebakken, zodat bloem gaart zonder al te bruin te worden. Cognac of port door ui roeren. Scheut bouillon in pan schenken en goed doorroeren. Rest van bouillon en tijmtakjes toevoegen en soep aan de kook brengen. Soep op smaak brengen met zout en peper. Vuur laag draaien en soep nog 20 min. zachtjes laten sudderen.

Bereidingswijze:

Ovengrill voorverwarmen. Uiensoep eventueel opnieuw opwarmen en tijmtakjes verwijderen. (Stok)brood onder grill aan beide zijden lichtbruin roosteren. In zes ovenbestendige wijde soepkommen beetje kaas doen en brood erop leggen. Dikke laag kaas erover strooien. Soep op brood scheppen en kommen onder grill zetten tot kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.

*****************************************************************

Paddestoelensoep

[photopress:DSC00019_1_2_3_4_5.JPG,full,pp_image]

Ingredienten:

1 prei, 1 wortel en 1 stengel bleekselderij
1 pot 400 ml gevogeltefond, verse peterselie fijn snijden
1 sjalot en 1 doosje gemengde paddestoelen
olijfolie, zout/peper

Bereidingswijze:

1 dag van te voren de bouillon maken.
de groenten in groffe stukken snijden en samen met 500ml water en kippenbouillontablet aan de kook brengen en 1 uurtje zachtjes laten pruttelen.
dan de fond erbij doen, even laten meekoken en af laten koelen.
Daarna nog door een zeef doen.

sjalotje fijn snijden en even aanbakken in de olijfolie.
de paddestoelen in stukken snijden en bij het sjalotje doen en alles even bakken.EVENTUEEL SCHEUTJE SHERRY TOEVOEGEN.

Het paddestoelen mengsel in diepe borden leggen ,dan de hete bouillon erover doen en afmaken met verse peterselie.

*****************************************************************

POMPOENSOEP

Nodig :

1 ui grof snipperen en 1 rode paprika in stukken gesneden
1 pompoen , in stukken gesneden en de schil verwijderd
2 aardappels in stukjes gesneden,voor de binding
olijfolie om in te bakken
1 theelepel gemalen komijn ( djinten)
1 theel. gemberpoeder
2 theel. gemalen koriander ( ketoembar )
2 kippenbouillonblokken
chilipoeder naar smaak of andere pikante peper
1 bekertje creme fraiche of kookroom
verse koriander om af te garneren

de olie verwarmen en hierin de ui en de paprika even fruiten.
Dan de aardappelblokjes, pompoen en de kruiden erbij doen en alles even zachtjes bakken.
Ong. 1 liter water toevoegen en alles ong.in 20 min gaar laten worden.
Dan door de blender en daarna nog door een zeef doen.Verder op smaak maken
Creme fraiche er door of de kookroom.
Zachtjes verwarmen en bij het serveren nog verse koriander er over strooien.


Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment