september 8, 2014

SAUZEN en BIJGERECHTEN

PASTASALADE MET GEBAKKEN KIP EN PERZIK foto volgt nog

voor 6 personen

250 gram witte pasta (maakt niet uit welke, wat je wilt)
250 gram kipfilet
250 gram selleriesalade , bakje
peper
zout
literblik perziken op sap
Bereiding:
Perziken laten uitlekken en in kleine blokjes snijden. Kipfilet met pikante kipkruiden bestrooien en bakken in en beetje boter. Nadat deze gaar is laten afkoelen en daarna in kleine stukjes snijden. De pasta volgens de bereidingswijze koken, en daarna afspoelen met koud water en laten uitlekken.

Vervolgens alle ingredienten in een kom onder elkaar mengen met de selleriesalade en afsmaken met peper en zout.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

PEPERSAUS lekker bij varkenshaasje
PEPERSAUS

1 sjalotje fijn snijden en even smoren in wat boter.
Dan 1 eetl tomatenpuree , beetje kerrie,beetje cayennepeper en beetje paprikapoeder erbij.
Goed roeren en scheutje witte port of cognac erbij.
Goed doorroeren.
Dan ong 100cl runderbouillon(van 1/2tablet ) erbij.
Dan groene pepers erbij en 5 min doorwarmen.
Eventueel wat binden met allesbinder en room naar behoefte erdoor.
Kan van te voren worden gemaakt en voor gebruik even verwarmen.

******************************************************************************************
VIS SAUS

SONY DSC

200 cc vis bouillon ( 1/2 tablet )
1 theelepel mosterd
100 cc kookroom of creme fraiche
wat fijngeknipte bieslook.

Dit alles in een pannetje verwarmen en aan de kook brengen. Dan binden met wat allesbinder.

*****************************************
VIS SAUS nr 2

25 gr boter smelten en dan 1 eetlepel,bloem er bij doen en goed roeren.
Dan ong 100cc kippenbouillon ( van blikje ) er door roeren en wat room.
Eventueel nog wat dille toevoegen.

*******************************************************************************

Gegrilde tomaatjes uit de oven

img_006948_445x297_JPG

4 trostomaten
25 g Grana Padano
1 teen knoflook
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
3 el olijfolie

Verwarm de ovengrill. Snijd de tomaten horizontaal doormidden. Leg de tomatenhelften met de snijkant naar boven op een bakplaat. Rasp de kaas en strooi erover.
Pers de knoflook en roer samen met de kruiden door de olie. Breng op smaak met peper en zout. Besprenkel de tomatenhelften met de kruidenolie en zet ze ca. 10 min. onder de gril.

****************************************************************************

Aardappeltjes uit de oven
4 personen

img_006913_445x297_JPG

500 g aardappelen (iets kruimig, schoongeboend)
4 el olijfolie
1 teen knoflook (geperst)
2 tl gedroogde rozemarijn
2 tl grof zeezout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de ongeschilde aardappelen in de lengte in dunne parten.
Doe de olie, de knoflook en de rozemarijn in een kom. Voeg de aardappelparten toe en meng met het oliemengsel. Spreid de aardappelparten uit over een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met het zout en bak ze in ca. 20-25 min. goudbruin. Schep halverwege om.

****************************************************************************
Knoflook saus :

mayonaise, teentje knoflook en 2 eetl joghurt mengen, beetje (chili) peper erbij en klaar is de dipsaus

******************************************************************

Dragonsaus Lekker bij kip of varkenhaasjes

Uitje snipperen en even fruiten in het bakvet
Ontvelde tomaat in stukjes snijden en even meebakken.

Een volle eetlepel bloem erover strooien, roeren,
Dragonblaadjes erbij doen ( vers of gedroogd )
En kippenbouillon ( van tablet ) toevoegen tot gewenste dikte.
Daarna nog wat kookroom erbij.

Kan van te voren worden gemaakt.

met salade en gebakken aardappelen

*********************************************************

Noilly prat saus lekker bij vis

1/2 liter visbouillon ( van tablet) laten inkoken tot de helft ongeveer
dan 0,5 dec liter Noilly prat erbij en 1 eetlepel pastis.

Dit weer laten inkoken

Dan room toevoegen en eventueel wat binden

Eventueel verse peterselie of kervel erdoor.

*************************************************************************

Honing-mosterd vinaigrette Heerlijk over een salade

nodig voor de honing-mosterdvinaigrette
3 eetlepels mosterd
3 eetlepels honing
4 eetlepels ciderazijn
5 cl fijne olijfolie
peper
zout

*******************************************************************

REMOULADE SAUS, lekker bij vis

100 ml mayonaise
kleine ui of sjalot
augurk
peterselie
kappertjes
worcestersaus
zout
peper

1. Doe de mayonaise in een glazen schaal.
2. Snipper de ui en hak de augurk, de kappertjes en de peterselie fijn.
3. Roer de gesneden en gehakte ingrediënten door de mayonaise.
4. Breng de saus op smaak met peper/zout en worchestersaus.

************************************************************************

MOSTERDSAUS. lekker bij varkenshaas

1 sjalotje gesnipperd
2 eetl grove mosterd
6 eetl witte wijn
1 dl kookroom
zout/peper/peterselie

Als het vlees gebakken is, vlees uit de pan nemen en in alufoli warm houden
En het sjalotje in het bakvet fruiten.
Dan de mosterd en de wijn toevoegen en 2 min laten inkoken.
Dan de kookroom toevoegen en zachtjes verwarmen en eventueel
op smaak maken met zout en versgemalen peper.

*************************************************************************************

Kerriesaus ( zacht) Lekker bij kip

200 cc kippen bouillon
flesje kookroom
1 eetlepel kerrie en 30 gr bloem mengen
25 gr boter

sjalotje fruiten in wat boter en dan de kerrie en de bloem toevoegen
Even laten drogen en dan onder voortdurend roeren de bouillon toevoegen, tot een gladde saus ontstaat
Dan de room toevoegen en dan nog even door een zeef doen en weer zachtjes verwarmen.

******************************************************************************

Zelfgemaakte zigeunersaus lekker stukje vlees (biefstuk, schnitzel, kippetje, hamburger etc etc

Niets is lekkerder dan een ′home-made′ zigeunersaus, en deze is werkelijk (al zeg ik t zelf..) eeeenorm lekker)

Bereidingstijd: 20-30 min.
Ingrediënten voor 4 personen
2 el olijfolie; 1 ui (gesnipperd); 1/2 pepertje (zonder pitjes, in smalle ringetjes);
1/2 rode paprika (kleine blokjes); 1/2 groene paprika (kleine blokjes);
100 gr champignons (dunne schijfjes); blikje tomatenpuree (70 gr); 4 el tomatenketchup;
1 el sambal manis; 1 el azijn; 2 el witte basterdsuiker; 1 dl kippenbouillon;
2 augurken (kleine blokjes); evt. maizena (aangelengd met wat bouillon).

Bereidingswijze
Verhit de olijfolie en bak hierin de ui, en pepertje aan. Voeg dan de paprika′s en champignons toe en bak ca 5 minuutjes mee, tot ze wat zacht worden. Doe dan de tomatenpuree erbij, bak nog een minuutje, en voeg dan de ketchup, sambal, azijn, suiker en bouillon toe en laat doorpruttelen. Proef of er nog iets van suiker bij moet, doe er dan de augurk door. Bindt m eventueel met wat maizena als de saus te dun is.


Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment